Skip to content

Keramische BBQ: De Kamado

De historie

Al jarenlang wordt er in Japan en China rijst gekookt, volgens eeuwenoude traditie, in potten van klei in de grond. De verzamelnaam voor deze potten is kamado wat vrij vertaald ook oven of fornuis betekend. In de jaren ’50 van de vorige eeuw bedacht een enthousiaste Amerikaan dat dit wellicht ook in de westerse wereld een succes kon worden. Niet meer als pot in de grond maar in de vorm van een keramische BBQ. Deze man kreeg gelijk, met Big Green Egg als grote voorloper heeft het de ogen geopend voor vele chefs, zowel in toprestaurants als in de eigen achtertuin. Deze manier van koken is de afgelopen jaren enorm populair geworden en heeft een ware revolutie op BBQ-gebied ontketend.

Waarom een Kamado?

Het grote succes van de kamado zit in de vele mogelijkheden die deze biedt. Het belangrijkste onderdeel van de keramische BBQ is de indirect-steen ook wel plate-setter of deflector-stone genoemd. Deze keramische steen leg je tussen je kolen en het rooster waar je gerecht op ligt. Het vormt een scheiding waardoor je gerecht geen directe hitte van het vuur onder krijgt, we noemen dit indirect barbecueën. Door de ronde vorm van de deksel ontstaat circulatie van warme lucht waardoor je gerecht aan alle zijde tegelijk wordt gegaard. Met als resultaat dat je gerecht niet verbrandt maar gelijkmatig gaart en mooi sappig, mals en veel smaakvoller is. Eenmaal geproefd van een kamado dan weet je wat we bedoelen. Bijkomend voordeel is dat niemand meer bij de barbecue de sateetjes hoeft staan draaien. Je kan lekker bij je vrienden en familie zitten en de barbecue doet het werk.

Temperatuur regelen

Je kan je kamado op verschillende manieren aansteken. Dit kan zeer snel, binnen 1-2 minuten met een elektrische aansteker. Een andere optie is aanmaakwol, dit duurt ongeveer 20 minuten. In een Kamado werk je altijd met houtskool, dit kan je namelijk heel goed sturen door middel van meer of minder zuurstof toe te voegen. Meer zuurstof dan worden de kolen heter, minder zuurstof dan blijft de temperatuur lager. De zuurstoftoevoer regel je door middel van de schuiven boven en onder in de barbecue.

Maar, welke kamado kies ik?

Na Big Green Egg zijn er ondertussen vele merken op de markt gekomen. Een aantal top merken, zoals Monolith, Kamado Joe & Primo, maar helaas ook zeer veel imitaties met een slechte kwaliteit. Waar zit dat verschil nou in? Allereerst de kwaliteit van de keramiek. Alleen klei zou niet voldoende zijn om de hitte te weerstaan, daarom worden er ook mineralen toegevoegd om het sterker te maken, dit noemen ze technisch keramiek. Bij de A-merken zitten hier veel studies, testen en ervaringen aan vast en is dit van top kwaliteit. Een ander belangrijk punt is de glazuurlaag aan de buitenkant, die moet mooi en gelijkmatig zijn aangebracht en mag er nooit af bladderen. Het scharnier in combinatie met de vilt-laag of glasfiber pakking is ook zeer belangrijk, de keramische barbecue moet perfect sluiten anders werkt deze niet optimaal. 

Service en Garantie

Wellicht het belangrijkste punt, namelijk de service en garantie:
Je gaat vuur stoken in een stenen pot; dit kan kapot. 

Bij A merken komt dit zelden voor maar het is niet onmogelijk. Belangrijk is dan dat er netjes een vervangend onderdeel wordt opgestuurd en je zorgeloos kunt blijven genieten van je kamado. Om die reden bestaat ons assortiment enkel uit A-merk kamado’s. 

Welke maat Kamado is geschikt voor mij?

Dat is een vraag die geheel afhankelijk is van jouw persoonlijke situatie en waar je de Kamado voor wilt gaan gebruiken. We helpen je graag om de juiste BBQ te zoeken die past bij jouw wensen. 

De A-merken die wij aanbieden verschillen wat betreft grootte niet van elkaar.
Het roosteroppervlakte kan wel verschillen van elkaar. Dit is voornamelijk afhankelijk of er een roostersysteem gebruikt wordt. De buitenafmetingen zijn:
Small: 13 Inch
Medium: 15 Inch
Large: 18 Inch
XL: 24 Inch

Medium of Small

Zoek je een Kamado BBQ voor op een patio of balkon of kook je voor een beperkt gezelschap. Een Medium of zelfs een Small is dan vaak een ideale BBQ. Het compacte design zorgt ervoor dat hij weinig ruimte inneemt. Echter zorgen de vele beschikbare accessoires ervoor dat je een kleine alleskunner hebt waar je perfect mee uit de voeten kunt.

Large

Heb je een groot gezin, vriendengroep of geef je regelmatig een BBQ feestje? Dan is een Large wellicht een geschikte BBQ voor jou. Large is veruit de meest populaire afmeting omdat je voldoende ruimte hebt om zowel direct als indirect te BBQ’en. Daarnaast zorgt het uitgebreide assortiment accessoires van vrijwel ieder merk ervoor dat je kan blijven experimenteren om steeds weer iets lekkers van de BBQ te krijgen.

Xlarge

Heb je een heel groot gezin, denk je erover om catering te verzorgen of je geniet gewoon van veel ruimte? Dan adviseren wij een Xlarge. Deze krachtpatsers zijn ideaal voor iedere klus en geven je enorm veel werkruimte en daarmee gebruikersgemak.   

Mocht je nog steeds vragen hebben of heb je advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag. Wil je de BBQ eerst met eigen ogen zien en nog meer informatie erover krijgen? Je bent van harte welkom in onze BBQ Speciaalzaak in Uden van:

Di t/m Vrij:         09:00 – 17:30 uur
Zaterdag:            09:00 – 16:00 uur

Met de komst van Big Green Egg veranderde de BBQ wereld volledig. Met hun keramische barbecue veroverde ze de wereld en nog steeds zijn zij een van de bekendste merken. BGE staat bekend om oerdegelijke barbecues van top kwaliteit. Het bekende groene ei is in veel verschillende maten verkrijgbaar, zodat er altijd wel een geschikte maat voor je tussen zit. Met een zeer uitgebreid accessoires assortiment kan je alle kanten op.

Dit Duitse merk staat bekend om zijn perfecte prijs-kwaliteit verhouding en innovaties. Monolith heeft een praktisch SMART rooster systeem met gedeelde indirect steen, gedeelde lekbakjes en halve roosters waarmee je op verschillende hoogtes kunt barbecueën. Uniek aan Monolith is de opening voorin de barbecue waar je door middel van een schuif gemakkelijk rookhout kan toevoegen zonder de deksel te openen. De Monolith wordt compleet geleverd. Daarnaast kan je het uitbreiden met unieke accessoires, zoals een wokhouder, rotisserie met 7 spiezen en grote bakplaat, zodat je Monolith ook echt een buitenkeuken is voor het hele jaar en voor ieder gerecht.

De wilskracht om een betere barbecue in de markt te zetten is de drijfveer geweest van de oprichters van Kamado Joe. Deze kruistocht is voortgedreven door passie voor het spelen met vuur en alles wat daarbij komt kijken.
Iedere dag streven naar de hoogste kwaliteit om ervoor te zorgen dat de Kamado Joe gemaakt wordt om beter te presteren en langer mee te gaan.

Dit Amerikaanse merk kwam vrij snel na Big Green Egg op de markt. Zij mogen dan ook met recht zeggen dat dit het enige merk is dat volledig in de Verenigde Staten wordt geproduceerd. Primo staat met name bekend om de ovale vorm en de gladdere buitenkant. Door de ovale vorm heb je praktische brede werkruimte wat bijvoorbeeld ideaal is bij het bereiden van spareribs. Bij Primo koop je een kamado en kan je deze zelf naar keus met roosters en accessoires uitbreiden.

Heb je een vraag of advies nodig?